miercuri, 3 iulie 2013

Cum ne protejam de razele soarelui

Ce vor aproape toti oamenii sa faca vara? Sa se bronzeze. De ce? Ei cred ca vor fi mai frumosi. Chiar devin mai frumosi datorita bronzului? Poate…temporar…anumite defecte ale pielii sunt acoperite, hainele viu colorate ies in evidenta mai mult pe pielea colorata, dar acesta este insa doar un efect temporar. O iluzie a frumusetii care paleste la sosirea toamnei. Iar o piele bronzata nu inseamna sanatate ci doar o piele arsa.

Trebuie inteles faptul ca soarele poate fi si prieten, dar si dusman. El poate afecta corpul uman mai mult decat cu o simpla arsura solara. Doctorii dermatologi spun ca expunerea prelungita la soare cauzeaza pete maro pe piele; aspect rosiatic solzos; uscarea si ridarea pielii si cel mai rau dintre toate: cancerul de piele.

Dar cum faci sa eviti aceste efecte negative cand e vara si te incapatanezi sa te bronzezi pentru acea iluzie de plus de frumusete? Uneori, o zi la plaja se poate dovedi a fi o zi cu mai multe arsuri decat ai crede, deoarece daca pielea nu produce suficienta melanina care sa te protejeze sau daca te expui la soare inainte de a fi produs suficient pigment, atunci razele ultraviolete ucid celulele pielii. Chiar si cea mai mica arsura, care lasa doar o pata mica rosie, va distruge stratul superior al epidermei.

Haideti sa invatam cum sa ne protejam de arsurile solare.

  1. Stai acoperit
Protectia cea mai buna este sa stai acoperit…pe cat posibil. Razele solare sunt mai intense intre orele 10.00 si 16.00, asa ca incercati sa nu iesiti in aceasta perioada, iar daca este absolut necesar sa o faceti atunci acoperiti-va si purtati ochelari. Atentie ! Nu purtati palarii sau haine in culori inchise sau din materiale cu tesaturi stranse deoarece acestea absorb mai bine ultravioletele decat materialele din bumbac in culori deschise. De asemenea, hainele uscate ofera o mai buna protectie decat cele ude.

  1. Foloseste crema protectoare
Este recomandat sa folositi o crema cu factor de protectie (SPF) de cel putin 15. Sigur ca daca ai pielea foarte alba este indicat sa folosesti un grad maxim de protectie. Asigura-te ca aplici un strat suficient de gros pe piele, deoarece aplicarea in strat subtire poate reduce eficacitatea produsului pana la 50%. Daca vrei sa inoti, atunci poti folosi o crema rezistenta la apa.



  1. Aplica din timp si des
Aplica crema protectoare cu jumatate de ora inainte de a te expune la soare pentru a permite pielii sa absoarba crema. Aplica din nou la fiecare doua ore sau chiar mai des daca transpiri mult sau te uzi. Daca pielea ta este foarte alba, atunci poti incepe sa te pregatesti pentru soare chiar si cu o noapte inainte prin aplicarea unui strat de crema protectoare inainte de culcare; in acest fel pielea va absorbi foarte bine crema. A doua zi aplica un strat obisnuit cu jumatate de ora inainte de expunere.

Atentie ! Soarele poate arde si pielea buzelor asa ca folositi un balsam specific si reaplicati de cate ori este necesar.

  1. Protejeaza urechile
Adesea, oamenii uita sa protejeze urechile, linia parului, gatul, nasul si mainile. Dermatologii avertizeaza ca 80% din cazurile de cancer de piele apar la cap, gat si maini. Este recomandata purtarea unei palarii din panza si nu din paie si desigur aplicarea cremei protectoare pe toate aceste parti pe care in mod frecvent le uitati.

  1. Atentie la nas si picioare
Suprafetele proeminente asa cum este nasul prezinta probleme deosebite de protejare. Sigur ca ati vazut salvamari care aplica pe nas o pasta din oxid de zinc, dar aceasta are un grad SPF de doar 7 asa ca nu e recomandat sa urmati acest exemplu. Aplicati crema cu SPF 15, lasati sa se usuce cateva minute si abea apoi daca doriti aplicati pasta de oxid de zinc. Procedati in acelasi fel cu picioarele daca mergeti fara incaltaminte.



  1. Protejeaza-te de lumina reflectata
Atentie! Umbrelele si copacii ofera protectie moderata si sigur nu te protejeaza fata de razele reflectate de nisip, zapada, beton si multe alte suprafete. Razele ultraviolete nu sunt reflectate de catre apa decat in proportie de 20%, dar pot  patrunde cu usurinta in apa asa ca nu te astepta ca apa sa te protejeze. Exista riscul de arsuri solare chiar si sub apa. Protejeaza barbia si gatul deoarece aceste parti sunt vulnerabile la lumina reflectata.

  1. Evita statul prelungit pe plaja
Doctorii nu obosesc sa afirme ca nu exista “bronz sanatos”. Si daca statul prelungit la soare este interzis pentru toata lumea, pentru cei cu pielea foarte alba este de negandit. Majoritatea oricum nu se pot bronza asa ca risca doar o arsura serioasa.
Daca refuzi sa renunti la bronzat, atunci trebuie sa o iei incet si sa lasi pielea sa isi produca melanina necesara. Sa nu folositi uleiuri pentru bronzare deoarece acestea sporesc efectele razelor ultraviolete si inrautatesc posibilele arsuri. E ca si cum te-ai da cu ulei de gatit J
Pentru pielea alba folositi crema cu SPF 50 sau chiar mai mult, pentru siguranta maxima.



  1. Nu te lasa pacalit de vreme
Atentie la zilele mai racoroase, cu nori. Razele daunatoare nu sunt intimidate de catre nori si te poti alege cu arsuri solare deoarece lumina ultravioleta trece prin nori.



  1. Atentie la fotosensibilitate
Unele medicamente cum sunt tetracyclina si diureticele, iti pot face pielea foarte sensibila la expunerea la soare si creste riscul de arsuri. Acelasi efect il au si unele medicamente pe baza de plante. Studiati cu atentie compozitia chimica sau intrebati doctorul pentru mai multa siguranta.

  1. Evitati bronzarea artificiala
Nu incercati sa pacaliti natura pentru ca singurii pacaliti veti fi doar voi. Bronzarea artificiala este mult mai daunatoare decat ati crede in urma citirii prezentarilor facute de companiile producatoare. Acestea afirma ca aparatele lor produc doar radiatii UVA, care nu produc arsuri. Dar aceste sunt departe de a fi sigure. De fapt, razele UVA patrund in piele mai adanc decat cele UVB. In timp, expunerea la razele UVA va da un aspect uscat si ridat pielii si va creste riscul de cancer.

Razele UVA sunt cele mai numeroase, patrund in profunzimea tesutului. Pot produce mutatii de ADN, cancer, fotoimbatranire si au aceeasi intensitate pe parcursul anului.
Razele UVB sunt mai scurte si nu trec mai departe de epiderma, dar sunt vinovate pentru arsuri si inflamatii. Ele favorizeaza imbatranirea si cancerul cutanat.

Protejati-va sanatatea pentru o viata mai frumoasa !


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu